Maria Pero – tutkimusagronomi

Maria Pero – tutkimusagronomi

Maria Pero työskentelee Apetitin Räpin koetilalla tutkimusagronomina. Hän elää viljelijän vuosikellon mukaisesti tehdessään Räpillä viljelymenetelmistä ja vihanneslajikkeista tutkimustyötä, jota Apetitin sopimusviljelijät pääsevät omassa työssään hyödyntämään.

Maria on kotoisin Kiukaisista, missä Marian sukutilaa on viljelty 1700-luvun lopulta asti, ja jonka viljelijäksi Maria ryhtyi vuonna 2015. Maanviljely ei aikanaan ollut ensimmäinen vaihtoehto omalle uralle, vaikka luonnontieteet ovatkin kiehtoneet Mariaa aina.

– Ensimmäinen toiveammatti oli lääkäri, mutta jossain vaiheessa lukioaikoina mieli kääntyi enemmän kohti tätä viljelypuolta. Inspiraatio kotitilan jatkamiseen tuli kuitenkin vasta Viikissä, jossa opiskelin Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa, Maria kertoo.

Räpin koetila on ehtinyt tulla Marialle jo tutuksi. Ensimmäisen maatalousharjoittelunsa hän teki Räpillä jo vuonna 2012.

– Sen jälkeen olenkin ollut kesäisin Räpillä tutkimusassistenttina tai työnjohtajana useita kertoja, kertaalleen myös Apetitin pakastetehtaan puolella viljelytyksessä herneenviljelyn niin sanottuna kesäkonsulenttina suunnittelemassa viljelykarttoja ja puintiaikatauluja.

Nykyisessä tutkimusagronomin tehtävässään Maria aloitti keväällä 2018. Kotitilan kokemuksien myötä Marialla on hyvä vertailupohja viljelijän ja tutkimusagronomin arkipäiväisten askareiden eroihin.

– Kyllä se työ on viljelijän arkea Räpilläkin aika pitkälti. Koepuoli näkyy Räpillä tietenkin paljon enemmän: suunnittelua ja tuloksien analysointia on vielä enemmän normaaliin viljelijän arkeen verrattuna. Koetoiminnan puitteissa teemme viljelyteknisiä kokeita, havainnointia, ruiskutuksia, lannoituksia, sadonkorjuuta, joita kaikkia sitten analysoidaan enemmän talvella tulevaa vuotta suunnitellessa.

– Maanviljelijän työ on useimmiten aika yksinäistä. Koetilalla monia töitä tehdään yhdessä isommalla porukalla, ja itselleni hyvin sosiaalisena ihmisenä yhdessä tekeminen tiimin kanssa onkin erityisen tärkeä osa tätä työtä, Maria kertoo.

Kädet multaan

Tutkimusagronomin tehtävässä aikaa kuluu sekä tietokoneella analysoinnin parissa että pellolla konkreettisissa töissä.

– Kyllä tässä työssä varmasti parasta on monipuolisuus, vuoden kierto jo itsessään monipuolistaa työtä. En haluaisi vain istua koneella toimistossa, tässä pääsee myös ihan konkreettisesti iskemään kädet välillä multaan ja tekemään itse asioita. Jokainen kasvukausi ja joka kasvukausi toistuva kasvun ihme on kiehtovaa seurattavaa.

Myös Mariaa työssään motivoivat asiat löytyvät käytännön tekemisessä ja ongelmien ratkaisuissa.

– On motivoivaa nähdä työssä omat käden jäljet – onnistumiset, mutta erityisesti myös tehdyt virheet, joista voi ottaa opiksi ensi vuonna. Jonkin konkreettisen viljelyteknisen ongelman ratkaiseminen tai edes helpottaminen on palkitsevaa. Jos esimerkiksi porkkanakempin torjunta verkon avulla saataisiin organisoitua viljelyteknisesti helpommaksi toteuttaa, jolloin verkot voisivat tulevaisuudessa olla laajemmassa käytössä porkkanakempin torjunnassa, Maria pohtii.

Mutta löytyykö Marialla suosikkilajiketta Räpiltä?

– Tällä hetkellä varmaan nauris! Olin itse mukana ajamassa sitä viime keväänä viljelyyn ja saimme erän tuotantoon asti, se oli hieno fiilis. Toivottavasti se toimii myös tuotannon prosesseissa ja päätyy lopulta tuotteeksi asti.