Rosa Tauriainen – tuotekehityksen trainee

Rosa Tauriainen – tuotekehityksen trainee

Rosa Tauriainen liittyi vahvistamaan Apetitin tuotekehitystä maaliskuun 2017 alussa. Hän aloitti traineena poikkeuksellisen kokeneena apetitlaisena. Rosa on nimittäin työskennellyt Apetit Vegepopsien parissa jo viime syksystä lähtien. Samasta aiheesta syntyi myös teknologiapainotteinen gradu. Ei siis mikään ihan perinteinen tarina.

Rosan aloittaessa Apetitilla hän oli elintarviketieteilijän opintojensa loppuvaiheessa. Helsingin Viikin yliopistossa kirjoitettu gradu käsittelee Vegepopseja – teknologisesta näkökulmasta. Ohjaajana toimi Apetitin oma ruokaguru, tuotekehityspäällikkö Tarja Honkala.

Miten tähän on tultu? Vuosi sitten Apetitilla jäädykkeet olivat vasta idea paperilla ja nyt on tuotteet kaupoissa ja tutkimukset lähes valmiina.

– Siirtymiseni kasvisten pariin Apetitille tapahtui lopulta vähän sattumalta, sillä alun perin opiskelin maitoteknologiaa. Suurin osa alan opiskelijoista työllistyy töihin luonnollisesti maidon tutkimisen ja jalostamisen pariin. Kävi kuitenkin niin, että ollessani kesätöissä Turengin jäätelötehtaalla sinne tuli projektiksi Apetitin kehittämä konsepti kasvisjääpuikoista, Rosa kertoo.

Tarja Honkala oli ottanut Apetitin idean kanssa yhteyttä aiemmin Suomen Nestlénä tunnettuun Froneri Finlandiin ja keskustellut yhteistyöstä aivan uudenlaisen tuotteen tuomiseksi Suomen markkinoille kesällä 2017. Projektin avainhenkilöksi Turengin tehtaalla valikoitui Rosa ja pian hän huomasi tekevänsä täyttä vauhtia vaativaa Apetit Vegepopsien tuotekehitystyötä.

– Ehkä se on vähän sellainen ”kerran elämässä” –kesätyö, joka sai jatkua. Kesän jälkeen Tarja kysyi minua tekemään Vegepopseihin liittyvää tutkimusta lopputyön muodossa ja samalla jatkamaan Vegepopsien kehittämistä Apetitin kanssa. Olin niin iloinen, että pääsin tekemään lopputyön yritykselle ja samalla osallistumaan aivan uuden tuotteen kehittämiseen, Rosa jatkaa.

Tuotekehittäjän sydän sykkii paremman maailman puolesta

Elintarvikeala ei ollut Rosalle ensimmäinen opintosuunta. Paljasjalkainen stadilainen kävi Jyväskylässä opiskelemassa biologiaa ja luonnontieteitä, mutta teoreettisen tutkijan juuret eivät kasvaneet Suomen Ateenaan. Rosa haki Helsinkiin, ihmisläheisempää elintarviketiedettä lukemaan.

– Jos voidaan puhua kutsumuksesta, se voisi olla saada ihmiset syömään paremmin. Ruoalla on oltava merkitystä. Se tuo iloa elämään ja saa ihmiset olemaan enemmän yhdessä. Tuotekehitystyö on mielenkiintoista, sillä sen avulla ruoka ja syöminen uudistuu ja elää ajassa. Joka hetki pitää seurata, missä alalla mennään. Elintarviketieteilijöistä koostuvan kaveriporukan kanssa tämä näkyy hyvin: kaikkia mielenkiintoisia ruokauutuuksia maistetaan ja syödään yhdessä, ja vähän analysoidaankin.

– Apetitilla tehdään nyt paljon uusia juttuja ja kaikesta huokuu innostus. Kun syksyllä gradua tehdessäni tuli hakuun myös tuotekehityksen traineen tehtävä, päätin hakea sitä. Nyt voin jatkaa mahtavan porukan kanssa eteenpäin valmistumisen jälkeenkin, Rosa iloitsee.