Kuluttajapalvelu

Apetit-kuluttajapalvelu vastaa kysymyksiisi puhelimitse arkisin klo 9-11 numerossa 0800-0-4000.

Internetissä palautekanavamme ovat aina auki.
Anna meille palautetta, kerro tuotetoiveestasi tai esitä kysymyksesi palautelomakkeella.

Apetit kalaliiketoiminta on siirtynyt 1.11.2017 lähtien Escamar Seafood Oy:n omistukseen. Apetit tuorekalatuotteet valmistaa, myy ja markkinoi Escamar Seafood Oy. Näihin tuotteisiin liittyvissä kuluttajapalveluasioissa pyydämme teitä olemaan suoraan yhteydessä Escamar Seafoodiin sähköpostilla: .

 

 

Usein kysytyt kysymykset

 

TUOTTEIDEN ALKUPERÄ

Ovatko kaikki Apetit kasvikset kotimaisia?

Kasvispakasteiden raaka-aineista noin 85 % tulee omilta kotimaisilta sopimusviljelmiltämme. Loput ostamme sopimuksiin perustuen luotettavilta toimittajilta eri maista. Kotimaisia kasviksiamme ovat peruna, oranssi ja keltainen porkkana, herne, lanttu, pinaatti, selleri, palsternakka, punajuuri, sipuli ja purjosipuli. Marjoista puolukat, herukat ja mustikat tulevat kotimaasta.
 

Mistä tunnistan kotimaisen tuotteen?

Viestimme kotimaisuudesta Hyvää Suomesta – ja Apetit Kotimainen -merkillä. Apetit-tuotteiden ja raaka-aineiden kotimaisuus on tärkeä asia. Apetit Kotimainen -sarjan kotimaisuusaste pyritään pitämään mahdollisimman korkealla, tavoitteena 100 %. Useimmissa Apetit Kotimainen –tuotteissa kotimaisuusaste on 100%. Poikkeuksen muodostavat raaka-aineet, joiden kotimainen saatavuus on vaikeaa tai mahdotonta, esimerkkinä monet mausteet. Samoin voimme satokausivaihtelujen takia joutua käyttämään ulkomaista raaka-ainetta sallitussa laajuudessa, jolloin minimirajana Kotimainen-sarjan tuotteille on Hyvää Suomesta -merkittyjen tuotteiden kotimaisuusaste, jossa 75 % raaka-ainemixistä oltava kotimaista. Tuotetiedoissa kerrotaan kotimaisuusaste sekä pääraaka-aineiden alkuperä.

 

Miksi pakkauksissa ei ole raaka-aineiden alkuperämaita?

Kasvisten alkuperämaat vaihtelevat toisinaan, sillä haluamme turvata raaka-aineiden saatavuuden ympäri vuoden. Esimerkiksi sääolot vaikuttavat sadon onnistumiseen eikä kaikkia raaka-aineita aina ole saatavilla sellaisina määrinä kuin niitä tarvitsemme. Yhtä kasvista sisältäviin pakkauksiin alkuperämaa merkitään aina, sillä niissä tietoa on helppo ylläpitää. Kasvissekoitusten osalta tilanne on mutkikkaampi. Täältä löydät kaikkien Apetit-kasvisten alkuperämaat.
 

Missä Apetit-tuotteet valmistetaan?

Tuotteemme valmistetaan pääasiassa Säkylässä, Helsingissä ja Pudasjärvellä. Säkylässä valmistetaan ja pakataan vihannespakasteemme ja ruokapakasteemme. Helsingissä valmistamme Tuorekset sekä ruokasalaatit. Pudasjärven pizzauuniessa paistamme Apetit- ja Papa Rafkin -pizzat.  
 

Miksi esimerkiksi Apetit parsakaali tulee ulkomailta?

Kaikkia raaka-aineita ei ole saatavilla kotimaisena siinä mittakaavassa kuin niitä tarvitsemme. Olemme tutkineet ja testanneet eri maiden parsakaalinäytteitä löytääksemme parhaan mahdollisen parsakaalilaadun. Parhaat ja tasalaatuisimmat parsakaalit olemme löytäneet Ecuadorista ja Portugalista.
 

Mistä maista Apetit-kasvikset tulevat?

Kasvistemme alkuperämaat löytyvät täältä >

 

Mistä tulevat Apetit kalat?

Escamar Seafood Oy osti Apetit Kala Oy:n kalajalostusliiketoiminnot 1.11.2017. Kauppa ei koske Apetit Ruoka Oy:n valmistamia kalatuotteita ja ruokapakasteita tai Apetit Palvelutori -liiketoimintaa.
Kuluttajatuotteena myydään jatkossa toistaiseksi Apetit-tuotemerkillä kalaa. Kalan alkuperä mainitaan pakkauksessa. Kirjolohi on saatavuuden mukaan suomalaista tai ruotsalaista ja merilohi norjalaista. Graavisiian raaka-aine on suomalaista, savusiian kanadalaista. Silakat pyydetään pääsääntöisesti Selkämereltä. Muikut ovat pääsääntöisesti kotimaista järvimuikkua.
Eränumeron avulla voimme kertoa kunkin tuotteen alkuperän hyvin tarkasti. Halutessasi ota siis eränumero talteen ja kysy tuotteen alkuperää Escamarin kuluttajapalvelusta.
 

ERITYISRUOKAVALIOT

Mitkä Apetit tuotteet ovat gluteenittomia?

Valikoimissamme on erittäin paljon tuotteita, jotka eivät sisällä gluteenia. Gluteenittomat tuotteet löydät esimerkiksi tuotehaun kautta. Kirjoita hakukenttään sana ”gluteeniton” ja saat listan gluteenittomista Apetit-tuotteista.
 

Ovatko käyttämänne lisäaineet E471, E304 ja E631 eläin- vai kasviperäisiä?

Nämä lisäaineet ovat kasviperäisiä.
 

Ovatko käyttämienne juustojen juoksutteet eläinperäisiä?

Tuotteissamme olevissa juustoraasteessa, sulatejuustossa, homejuustossa ja vuohenjuustossa on käytetty mikrobiologista juoksutetta.
 

Voiko raskaana oleva syödä kylmäsavu- ja graavikalaa?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan raskausaikana tulisi välttää suojakaasu- tai tyhjiöpakattuja, kuumentamattomina syötäviä kalatuotteita.
 

 

TUOTTEIDEN LAATU JA TURVALLISUUS

Onko valikoimissanne luomutuotteita?

Suosituimmat Apetit-kasvispakasteet eli kotimainen herne ja pinaati on saatavana myös luomuna. Apetit soveltaa luomuviljelyssään samoja Apetit Vastuuviljelu -periaatteita kuin muussakin viljelyttämisessä.
Siksi voimme luvata, että Apetit Kotimainen Luomu -kasvikset ovat vähintään yhtä hyviä kuin muutkin Vastuuviljellyt Apetit Kotimainen -kasvispakasteet. Lue lisää >  Apetit-luomutuoteista.

Sisältävätkö vihannespakasteet lisäaineita?

Eivät. Pakastevihanneksille tehtävät käsittelyt ovat puhdistus, paloittelu, ryöppäys eli esikypsennys vedessä tai höyryssä, jäähdytys ja pakastus.
 

Käytättekö geenimuunneltuja raaka-aineita?

Emme käytä. Apetit tuotteet ovat GMO-vapaita.
 

Mitä on muunnettu tärkkelys?

Muunnettu tärkkelys on nimensä mukaisesti muokattua tärkkelystä. Muuntaminen parantaa tärkkelyksen ominaisuuksia (esim. liukoisuutta, pakkasen ja kuumennuksen kestoa), jotta tuotteista saadaan tasalaatuisia ja kuluttajan toivomusten mukaisia. Muunnettu tärkkelys ei liity mitenkään geenimuunteluun.
 

Mitä erityistä on Apetit Perinteinen tuotteissa?

Apetit Perinteinen -tuotteet valmistetaan aina tuoreesta kalasta perinteisellä ammattitaidolla ja osaamisella. Suolauksessa käytetään merisuolaa. Graavi- ja kylmäsavutuotteet ovat perinteisesti pintasuolattuja. Apetit Perinteinen -tuotteet savustetaan perinteisin menetelmin kotimaisella leppäpurulla.
 

Onko pakastevihanneksissa jäljellä vitamiineja?

Vihannekset pakastetaan satokaudella kun ne ovat parhaimmillaan. Pakastevihanneksissa ravintoarvot säilyvät erittäin hyvin. Useissa tapauksissa niissä ovat ravintoaineet tallella jopa paremmin kuin pitkään varastoiduissa, käsittelemättömissä kasviksissa.

 

TUOTTEIDEN KÄYTTÖ

Voiko Apetit pakastekasviksia syödä kuumentamatta?

Suurin osa kasviksista ryöpätään eli esikypsennetään ennen pakastusta. Poikkeuksena tähän ovat sipulit ja purjo. Terveet aikuiset ja nuoret voivat syödä pakastekasviksia kuumentamatta. Salaatteja valmistettaessa pakastekasvikset kannattaa kuumentaa ja jäähdyttää nopeasti, mikäli salaattia ei syödä aivan heti. Kasvisten kuumennus takaa salaatille pidemmän säilyvyysajan.
Riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden tulee kuumentaa pakastekasvikset ennen käyttöä. Riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä ovat ikääntyneet, sairaat, pienet lapset ja odottavat äidit.
 

Onko Apetit Pinaatti esikypsennetty?

Kyllä on.